2 januari 2015

Vad bjuder 2015 på?

Efter både Onytt 2013 och En stund i skogen 2014, behöver jag något nytt att testa, utmanas av, dela, biten av årsprojektbacillen som jag är.

I slutet av förra året listade jag en massa möjliga projekt och valde till slut en kombination av två. Det visade sig inte vara optimalt. Fokus ska ligga på ett syfte/uppdrag, men vara tillräckligt brett för att kunna delas med andra. Och något jag förhoppningsvis klarar av.

Jag pratade med några vänner på klädbytarkvällen jag hade i tisdags. Fick förslaget att springa halvmaran i Stockholm. Är inte säker på att det är rätt. Men jag vill å andra sidan inte tappa konditionen helt ...

Kanske något återbruksorienterat? Jag gillar ju hela den biten. Men jag är inte direkt sugen på att göra om onytt-året igen. Inte än. Det ska vara lustfyllt, men en utmaning. Kanske något musikrelaterat?

Funderingar hittills:

 • Komma i form och springa ett - eller flera - lopp. (+ jag mår säkert bättre både fysiskt och psykiskt, det är konkret. - det är jobbigt ...)
 • Testa olika motionsformer. Både nya och sånt jag redan gjort. (+ se ovan. - kanske lite farligt för kroppen att testa allt, en blir ju inte yngre ...)
 • Lyssna på, och skriva om, en utrikisk/instrumental/svensk/ny (?) låt varje dag. (+ musik är roligt, vidgade vyer. - svårt att fixa varje dag, oklart vad det ska leda till.)
 • Applicera Bechdeltestet på min kulturkonsumtion. (+ många aha-upplevelser, ökad medvetenhet om läget. - går bara att använda när det finns dialog, begränsar kraftigt utbudet att ta del av ...)
 • Något med matlagning ... Jag tycker det är så tråkigt och borde kanske lära mig att tycka bättre om det. Vegetariskt? Baka? Laktos, gluten ... (+ ökad kunskap, bättre balans i mathållningen. - jobbigt att satsa på något jag egentligen inte är så sugen på.)
 • Handarbete ... Vill gärna utveckla mina skills där ... (+ utvecklande, kreativt. - kanske påfrestande för tålamodet, och det kryllar ju av handarbetsbloggar!)
 • #Livsviktigt, som Susanna föreslog redan förra året. (+ känns lockande och lite filosofiskt. - lite luddigt och kanske svårt att konkretisera.)
 • Det där med återbruk ... (+ alltid intressant, lärorikt, hållbarhetsbefrämjande. - svårt att hitta rätt nisch, för likt Onytt ...)
 • Något som har med bilder att göra. Jag är ju ändå bildlärare i grunden och vill få igång min bildproduktion på riktigt ... (+ lusfyllt, kreativt. - behöver konkretiseras, riskerar att bli överambitiöst, kanske svårt att lyckas med.)

Förslag och kloka inspel eller synpunkter välkomnas!

6 kommentarer:

 1. Oj ja det finns mycket att hitta på!
  Varför inte köra på en dag i veckan (ospecificerat vilken dag) som ägnas åt något av dina förslag t.ex. testa en helt ny maträtt, gör ett konstverk/scrapbooking utifrån ett foto eller en bild som du sparat, testar en ny sportform...
  Eller helt enkelt har olika teman/mål per månad men som allihopa hänger samman. T.ex. om det stora temat är kreativitet så kan man köra bilder i januari, stickning i februari, låtskrivande i mars... etc.
  Hoppas du hittar en utmaning som känns spännande och givande för dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en mycket spännande vinkel på det hela, Matilda! Ska definitivt fundera igenom det. Och besked lär ges här så snart jag kommit fram till något :)

   Radera
 2. Minns knappt vad det där Livsviktigt skulle vara nu längre :) Men apropå matlagning, kunde nåt i stil med Julie&Julia vara aktuellt? Fast istället bara en dag i veckan. Att välja någon gammal kokbok (lite Historieätarna) och göra recepten. Jag har länge funderat på att lära mig laga hela köttbitar i ugn. Inte så vegetariskt. Och passar inte särskilt bra för små hushåll heller...

  SvaraRadera
 3. Eller, skicka ett vackert vykort med fin dikt till okänd människa varje vecka? Se om du får respons? Ett tema per månad lät också bra som Matilda skrev. Eller! Gör en sån där "trädgårdstomte-på-resa-ute-i-världen-grej", en bildblogg med nån gammal nalle eller nåt, som är klädd för resemålet/aktiviteten. Typ café, skidspår, bussresa etc (jag menar det måste ju inte vara långresor direkt). Spånar lite här bara :)

  SvaraRadera
 4. Hahaha, härligt med ditt spånande Susanna! Och bra idéer!
  Jag är så mitt upp i intensivt jobb just nu, så jag hinner inte tänka på årets projekt. Men det där med trädgårdstomte-grejen lät roligt ... Annars lutar det åt något hälsofrämjande, men oklart vad och hur.

  Jaja. Vi får se vad det blir :)

  SvaraRadera
 5. Jag unnar mig en nattsuddarkväll och läser en tidning. Snubblar plötsligt över en krönika med rubriken "Livsviktigt". På ett retreat hade skribenten fått föreställa sig att att hon hade 1 år kvar att leva och skriva en lista på 7 saker som hon ville hinna med. Mina tankar kom genast igång på en egen lista. Kanske 12 saker på listan för dig? En per månad? LYCKA TILL med det intensiva jobbet nu! Kram!

  SvaraRadera